Sevärdheter du inte får missa

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och har en central roll i landets historia med Kalmarunionen som exempel. Kalmar har närapå blivit synonymt med medeltiden och staden har givit oss många intressanta sevärdheter att utforska. De flesta tänker på antingen Kalmar Slott eller Ölandsbron när de hör talas om Kalmar, men många förknippar staden också med Gustav Vasa-stenen och Unionsmonumentet. Turister söker sig främst till Kalmar för att utforska medeltiden även om staden har många andra sevärdheter att erbjuda.

Kalmar Slott är ett landmärke och ägs av Statens Fastighetsverk. Slottet började byggas under 1100-talets slut och stod i centrum 1397 när Kalmarunionen bildades. I slottet finns många sevärdheter i renässansstil som Kung Eriks gemak, skulpterade portalerna, brunnen på borggården samt en öppen spis.

Ölandsbron är precis som Kalmar Slott ett landmärke. Ölandsbron är Sveriges längsta bro och mäter 6 072 meter från Kalmar till Färjestaden. Redan 1932 talades det om att bygga en bro mellan Öland och fastlandet men det dröjde till 1966 innan Sveriges regering fastslog en plan för att bygga storbroar, däribland Ölandsbron. Svante Lundkvist (S) var kommunikations-minister vid den tiden och han tog det första spadtaget 30 december 1967. Bron stod klar 30 september 1972 och var fram till 1998 Europas längsta bro.

Men Kalmar är mycket mer än Kalmar Slott och Ölandsbron. Andra sevärdheter är Kalmar Slottskyrka, Gamla Stan, Hagby Kyrka, Hossmo Kyrka, Kalmar Konstmuseum och tidigare nämnda Gustav Vasa-stenen samt Unionsmonumentet. Gustav Vasa-stenen är en minnessten för platsen där Gustav Vasa landsteg på Stensö när han återvände efter sin landsflykt. Unionsmonumentet är i sin tur ett konstverk som upprättades till minne av unionens 600-årsjubileum.

Ja, Kalmar har en stark koppling till medeltiden. Staden ligger vid kusten och blev därför en viktig handelsstad under denna tidsperiod. Därför kunde staden blomstra till den vackra stad som Kalmar faktiskt är. Besök Kalmar och lär dig allt om Sveriges historia.

sevärdheter