Kultur för både ögon och öron

Kalmar är en liten stad och en stor kulturstad. Invånare och besökare har ett stort utbud av konserter, utställningar, teater, konst, dans och revy att välja bland. Om du tycker om kultur lika mycket som historia är Kalmar staden för dig.

Du kan besöka Kalmar teater som är beläget vid Larmtorget. Här finns en gästspelsscen där farser och drama utspelas om vartannat. Du hittar också en Byteatern som är en av de främsta regionteatrarna i landet. Kalmar kan också erbjuda fem olika biosalonger och dessutom två filmföreningar. Kalmariterna uppskattar kultur!

Camerata Roman är Kalmars egen länsensemble. Och det är inte vilken länsensemble som helst – det är en av Europas absolut bästa länsensembler. KalmarSalen, Kalmars egen konsert- och kongresshall, har plats för exakt 850 besökare. För de yngre finns Monokrom som är en kreativ plats, här kan du repa och spela in musik i en studio – de anordnar dessutom konserter.

Intressanta utställningar hittar du på Kalmar Läns Museum, inte minst utställningen om Jenny Nyström – en av Sveriges mest älskade illustratörer. En annan omtyckt utställning behandlar regalskeppet Kronan som för länge sedan mötte havsbotten utanför Ölands kust. Intill stadsparken hittar du Kalmar Konstmuseum som blandar gammalt med nytt, precis som staden Kalmar.

Kalmar har en nära relation till sjöfarten och har naturligtvis ett eget sjöfartsmuseum som har många intressanta utställningar att erbjuda. Kalmar Slott är det bäst bevarade renässansslottet i Norden och står ofta som lokal för diverse temautställningar. Kyrkan tillhör dessutom en av de absolut mest populära vigselkyrkorna i landet.

Den som besöker Kalmar och är intresserad av kultur måste besöka Kalmar Teater. Det är utan tvekan en av de mest vackra teatrarna i Sverige. Teatern invigdes 1863 och genomgick en grundläggande renovering 1987. Byggnaden har nämligen fått stå pall för det mesta under åren, som exempelvis danssalong och cirkus. På den tiden släpptes till och med hästar in i salongen, något som inte sker idag.

kultur